Maatvoering

Het is altijd het beste om je maat op te laten meten door een lingerie specialist. Om je persoonlijk te laten adviseren ben je van harte welkom in onze winkel Brassiére Bodyfashion in Middelharnis.

We begrijpen natuurlijk dat niet iedereen in de buurt van onze winkel woont. Daarom kan je tijdens de openingstijden van de winkel altijd bellen voor persoonlijk maatadvies.

Het is belangrijk om regelmatig te checken of je BH nog wel zit zoals hij hoort te zitten. Je borsten veranderen nu eenmaal door bijvoorbeeld een zwangerschap, afvallen, aankomen, een medische ingreep, ouder worden en dat houdt in dat je niet altijd dezelfde maat hebt.

Zo kan je zelf je maat meten:

In Nederland houden we de EU maat aan. Een BH maat bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een cijfer, dit is je omvangsmaat (onderwijdte) en het tweede deel is een letter dit is je cupmaat (bovenwijdte).

Omvangmaat

Neem een meetlint en leg deze rond je bovenlichaam vlak onder je borsten (waar ook je onderband loopt). Meet de omvang van je borstkas (let op goed strak aantrekken) en noteer het aantal centimeters, dit is je onderwijdte.

Cupmaat

De bovenwijdte meet je door het meetlint losjes rond je borstkas ter hoogte van je tepels leggen. Trek vervolgens het aantal cm van je onderwijdte af van je bovenwijdte. Het verschil kan je opzoeken in onderstaande tabel en dat geeft je cupmaat aan.

Bijvoorbeeld: Je onderwijdte is 84 cm dan is je omvangsmaat 80. Je bovenwijdte meet 105 cm. Bovenwijdte 105 min onderwijdte 84 is 21 cm. Dan is je cupmaat E.

12 – 14 cm = cup A
14 – 16 cm = cup B
16 – 18 cm = cup C
18 – 20 cm = cup D
20 – 22 cm = cup E
22 – 24 cm = cup F
24 – 26 cm = cup G
26 – 28 cm = cup H

De bovenstaande manier van meten is slechts een richtlijn!!

De ervaring leert dat veel vrouwen de omvangsmaat te groot kopen en de cupmaat te klein. Het kan heel goed zijn dat je maat 80D meet maar dat 75E beter bij jouw figuur past als je de BH aantrekt. Ons advies is om de omvangsmaat naar beneden af te ronden en de cupmaat omhoog.

Mocht je nog twijfels hebben, kom dan langs in de winkel.

De verschillende maattabellen

Een aantal merken die we in de winkel aanbieden gebruiken voor hun slips verschillende maatvoeringen. Hieronder vind je een handig tabelletje om ze met elkaar te vergelijken.

1   =   36   =   XS   =   10
2   =   38   =   S     =   12
3   =   40   =   M    =   14
4   =   42   =   L     =   16
5   =   44   =   XL   =   18

In sommige gevallen valt de maat van een bepaald merk wat kleiner uit en van andere merken valt de maat soms wat groter uit.

Weetjes

– 80% van de nederlandse vrouw draagt een verkeerde maat BH.
– Het dragen van de verkeerde maat kan nek-, schouder- en rugklachten veroorzaken.
– 32% van de nederlandse vrouw heeft cupmaat D of groter.
– Bij iedere vrouw zit wel een verschil in linker- en rechterborst.

Tips

– Als je de omvangsmaat op het meest losse gaatje draagt, dan kan je deze nog strakker zetten naar mate de BH wijder wordt door het dragen. Zo geeft je BH je dus langer steun en draagcomfort.
– Voor een langere levensduur van je BH is het belangrijk minimaal 6 BH’s te hebben.
– Een BH gaat gemiddeld 18 maanden mee. Voor een goede steun en pasvorm is het goed om je BH’s om de zoveel tijd te vervangen.
– Draag een BH één, hooguit twee dagen en was deze dan. De lichaamszuren kunnen de stof aantasten.
– Voor meer wasvoorschriften ga je naar was advies

Pasvorm

Zelf checken of je BH goed zit? Trek je favoriete BH aan op het middelste haakje, ga voorover hangen en schud heen en weer (je schudt dan je borsten goed in de cups). Kom overeind, trek de cups voorzichtig recht over je borsten, hangen je borsten half uit je BH? Dan heb je de verkeerde cupmaat aan. Check voor een spiegel of de onderband in een rechte horizontale lijn van voor naar achter loopt, je bandjes recht zitten maar niet te strak, waardoor je deuken in je schouders krijgt of je borsten boven (of aan de zijkant) uit je bh bobbelen.